Проєктування індивідуального будинку: від технічного завдання до авторського нагляду

Розробка проєктної документації, як фундамент для успішного будівництва

Плануючи будівництво власного будинку, необхідно розуміти, що він має не тільки виглядати привабливо, але й бути зручним для життя протягом багатьох років, забезпечуючи комфорт й естетичне задоволення.

Законодавством України передбачено,

що будівництво будинків площею до 500 м кв. можна здійснювати на підставі будівельного паспорта та ескізу намірів забудови.

Але якщо Ви хочете побудувати дійсно безпечний, комфортний та надійний будинок, Вам необхідно звернутися за допомогою до професіоналів та створити архітектурний проєкт майбутнього будинку.

Розробка проєктної документації обов’язково проводиться відповідно до чинного законодавства, будівельних норм та вимог містобудівної документації.

Всі стадії проєктування здійснюються згідно з ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проєктної документації на будівництво» затверджуються Замовником та узгоджуються проєктувальником.  

Архітектурно-будівельне проєктування – це складний і багатоступеневий процес, який вимагає злагодженої співпраці багатьох фахівців (архітекторів, конструкторів, інженерів-проєктувальників).

Розробка проєктної документації

здійснюється в кілька етапів, кожен з яких має важливе значення для успішної реалізації будівельного проєкту:

1. Технічне завдання на проєктування

На цьому етапі збирають вхідні дані: з'ясовують потреби Замовника щодо функціональності будівлі, кількість людей, які будуть у ній проживати, їхні звички та спосіб життя.

Визначаються вимоги Замовника до конструктивних, архітектурних, інженерних та технологічних рішень майбутнього об’єкта.

А також основних його параметрів, вартості та організації будівництва. При цьому обов’язково враховуються технічні та містобудівні умови та обмеження.

2. Ескізне проєктування

Ця стадія проєктування представлена розробкою архітектурної частини документації й пов’язана тісною співпрацею з архітектором.

Ескізний проєкт надає коротку характеристику майбутнього об’єкту будівництва та чітке уявлення про будівлю: її розташування на ділянці, зовнішній вигляд та функціональне зонування.

На цьому етапі здійснюється розробка основних креслень: схема генерального плану, плани поверхів, фасадів, плани об’єкта будівництва в декількох розрізах.

При потребі створюється 3D візуалізація майбутньої будівлі.

3. Робочий проєкт та документація

Робочий проєкт містить: генеральний план, благоустрій, архітектурні, конструктивні, інженерні рішення та кошторисну документацію.

Затверджувальна частина робочого проєкту розробляється для отримання повідомлення про початок будівництва.

Робоча документація розробляється для виконання будівельних робіт та складається з: робочих креслень, паспорту опоряджувальних робіт, кошторисної документації, специфікацій на обладнання, вироби й матеріали, та інших документів залежно від об’єкта будівництва.

Коректно розроблена проєктна документація є запорукою отримання всіх дозвільних документів для початку будівництва.

Для того, щоб монтажно-будівельні роботи виконувалися відповідно до робочої документації, рекомендуємо продовжити співпрацю з проєктантом та оформити авторський нагляд.

Ця послуга включає контроль за процесами виконання будівельних робіт, фіксацію відхилень належним чином та своєчасне коригування виявлених недоліків, щоб кінцевий результат будівництва відповідав затвердженому проєкту.

Рекомендації щодо здійснення авторського нагляду викладені в ДСТУ-Н Б А.2.2-11:2014 «Настанова щодо проведення авторського нагляду за будівництвом».

Отже, плануючи будівництво потрібно розуміти, наскільки важливо не помилитися у виборі спеціалістів, що закладатимуть підґрунтя Вашого будинку, виконуючи проєктні роботи.

Ми, компанія ТОВ «Аквілон-СК», співпрацюємо з кваліфікованими фахівцями, які володіють унікальним обсягом знань та допомагають створювати архітектурно-будівельні проєкти відповідно до законодавчих положень, містобудівних вимог, будівельних норм та з врахуванням останніх тенденцій у сфері архітектури й будівництва.

Замовити  консультацію
Залиште Ваші дані та наші фахівці зателефонують найближчим часом
Ваші дані успішно надіслані!
Дякуємо за ваше звернення.
Наші фахівці зв'яжуться з вами найближчим часом.
Oops! Something went wrong while submitting the form.