Дозвільна документація на будівництво приватних будинків в Україні
Як отримати всі необхідні дозволи та не розгубитися

Будівництво індивідуального житлового, дачного або садового будинку, а також прилеглих до нього господарських будівель та споруд (гостьовий будинок, гараж, котельня, лазня і т.п.) - це відповідальний процес, який починається з підготовки необхідної дозвільної документації.

Законодавча база та уповноважені органи

В Україні будівельна діяльність регулюється низкою нормативно-правових актів.

Зокрема порядок оформлення дозвільних документів на будівництво регулюється Законом України від 17.02.2011 № 3038-VI “Про регулювання містобудівної діяльності” та Постановою КМУ від 13.04.2011 № 466 "Деякі питання виконання підготовчих і будівельних робіт".

За надання дозволів на будівництво відповідають уповноважені органи архітектури та містобудування.

Згідно з законодавством України, перш ніж розпочати будівельні роботи, слід отримати відповідний дозвіл, який є законною підставою для проведення будівництва. В іншому випадку збудований будинок буде вважатися самобудом, що потягне за собою проблеми введення його в експлуатацію.

Процедура оформлення дозвільної документації

1. Вибір земельної ділянки


На цьому етапі слід підібрати ділянку з відповідним цільовим призначенням під майбутню забудову, розробити технічну документацію та зареєструвати право власності на земельну ділянку з присвоєнням кадастрового номера.

А також провести комплекс інженерно-геодезичних робіт, розробити топографічну зйомку М1:500 та отримати викопіювання із генерального плану населеного пункту.

2. Вихідні дані

Відповідно до законодавства України для здійснення будівництва будинку:  

із загальною площею до 500 кв. м і не більше двох поверхів,передбачена спрощена процедура отримання дозвільних документів, яка передбачає розробку ескізу намірів забудови земельної ділянки та отримання будівельного паспорта, але на період воєнного стану достатньо реєстрації схеми намірів забудови (згідно з постановою Кабміну №722).

із загальною площею понад 500 кв. м та вище двох поверхів,обов’язковою вимогою є отримання містобудівних умов і обмежень забудови ділянки та технічних умов з подальшою розробкою проєктної документації з авторським та технічним наглядом.

3. Отримання дозволу на будівництво

На підставі вищезазначених документів, належним чином оформити та зареєструвати повідомлення про початок виконання будівельних робіт в ДІАМ (Державна інспекція архітектури та містобудування) за місцезнаходженням об’єкта. Після успішної реєстрації можна починати будівельні роботи.

Поради для Замовників

1. Починайте процес підготовки документації завчасно.

2. Дотримуйтеся чинного законодавства. Плануйте будівництво відповідно до будівельних, пожежних та санітарних норм, умов та обмежень по забудові території.

3. За самочинне будівництво передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафів, в деяких випадках Вас можуть зобов’язати зробити перебудову або навіть знести об’єкт самобуду.

4. Консультуйтеся з професіоналами - архітекторами, інженерами, юристами та компетентними державними органами, щоб уникнути помилок і оптимізувати процес отримання дозволу.

Отже,

отримання дозвільної документації - важливий етап, що визначає законність будівництва. Дотримання законодавчих норм, своєчасна підготовка документів і співпраця з сертифікованими фахівцями допоможе зробити цей процес більш ефективним.

Компанія ТОВ "Аквілон-СК" надає послуги супроводу для оформлення дозвільної документації на проведення будівельних робіт - допоможемо Вам, без зайвого клопоту, отримати всі необхідні документи та розпочати будівництво омріяного будинку.

Замовити  консультацію
Залиште Ваші дані та наші фахівці зателефонують найближчим часом
Ваші дані успішно надіслані!
Дякуємо за ваше звернення.
Наші фахівці зв'яжуться з вами найближчим часом.
Oops! Something went wrong while submitting the form.